Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Fájdalmas Szűz
azonosító:
5755
törzsszám:
2271
szélesség (lat):
N 48° 4,860'
hosszúság (lon):
E 20° 3,286'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
megye:
Heves
helység:
cím:
helyrajzi szám:
1
település KSH kódja:
10074
földhivatal:
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Falu fölött, temetődombon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetős templom, a DNy-i homlokzat enyhe kiülésű középrizalitjában álló toronnyal. A szentély ÉNy-i oldalán féltetős sekrestye, a hajó ÉNy-i oldalán fedett kóruslépcső. Síkmennyezetes hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 20. század. Berendezés: nagyobb részt 19. század első fele. Orgona: 1908 (Angsterorgonagyár). A templomkapu előtt két kő gyümölcskosaras faragvány az egykori egri érseki gyümölcsöskert kapujáról, 1770 (Hösz János). Korábbi templom helyén építtette a közbirtokosság (építész: Dudás József ?). A karzatot a 20. század felében megnagyobbították.
külső leírás:
A falu fölötti temetődombon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetős templom. A fő homlokzat enyhe kiülésű középrizalitjában torony emelkedik. A szentély É-Ny-i oldalához féltetős sekrestye kapcsolódik. A hajó É-Ny-i oldalán fedett kóruslépcső. A kapu előtt két kő gyümölcskosár az egri érseki gyümölcsöskert kapujáról, 18. sz. 2. fele.

Állapotjelentések

2018.08.01 05:30 Emese62 állapot: 4 - pont: 20

A templom kert ajtaja a korai időpont miatt zárva volt, nem tudtam bemenni. A bejárat felett bádogozási hibák miatt a vakolat hiányzik, beázik, a torony kupoláját fedő patinás anyag itt-ott, felperdült. Nem vizasedik az alja, csatornája ép.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Barlang (0.703 km)
Orczy-kripta (5.441 km)
Harangláb (5.451 km)