Borhy-kastély

Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Petőfi u. folytatásában a településtől É-ra, erdővel körülvett nagy parkban álló kastély együttes. Tagolt tömegű, magasföldszintes, tetőtér beépítéses épület, háromszintes pártázatos saroktoronnyal, oromzatokkal, erkéllyel, kőbábos korlátos nagy terasszal. A kastélyhoz nyaktaggal kapcsolódik egy új épületszárny. A főhomlokzat előtt kút: nyolcszög alaprajzú, romanizáló, műkőből öntött káva fölött népies fa kútház. A parkban historizáló kripta: a magasabb sátortetős középrizalithoz kétoldalt alacsonyabb kontyolt tetős tömeg kapcsolódik, a középrizalit mindkét homlokzatán timpanonos kapuzat, a hátsó vaknyílásában másodlagosan elhelyezett kőkereszt korpusszal, 1800 körül. A kastélyt építtette Borhy György udvari tanácsos, földbirtokos.
külső leírás:
Magasföldszintes, tetőtérbeépítéses, kontyolt tetős, tagolt tömegű villa /ún. kastély/, 3 szintes pártázatos saroktoronnyal, oromzatokkal, erkéllyel, kőbábos korlátos nagy terasszal. A kastélyhoz nyaktaggal kapcsolódik egy új épületszárny.
A főhomlokzat előtt kútház. Nyolcszög alaprajzú, romanizáló, műkőből öntött káva fölött népies ízű fa kútház.
A parkban historizáló kripta. A magasabb sátortetős középrizalithoz két oldalt alacsonyabb kontyolt tetős tömeg kapcsolódik. A középrizalit mindkét homlokzatán timpanonos kapuzat, a hátsó vaknyílásában másodlagosan elhelyezett 1800 körüli kőkereszt korpusszal.
Mátra Oázis Oktatási és Vendéglátó Kft.

A kastély és a park jó állapotban van, gondozzák.