Római katolikus plébániatemplom

Szent Miklós püspök
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, keletelt, egyenes szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetős templom. Ny-i homlokzata előtt áll a 14. században épült torony, a földszinten négyzet, fölötte nyolcszög alaprajzzal, a földszint sarkain átlós irányú, nagy támpillérekkel. A szentély végfalához csatlakozik a kontyolt tetős sekrestye. Csehboltozatos hajó és szentély, a hajó Ny-i oldalán karzattal. Falképek: 20. század. Berendezés: 18. század vége, 19. század első fele; főoltárkép: 1814 (Anton Klugmeister). Orgona: 18. század második fele, átépítve és bővítve, 1880 (Mooser Lajos). A templomban gótikus sírkőtöredék. A középkori templomot a Solymosi család építtette. Az egri püspökök 1759-1772 között (építész: Giacomo Berra, Quadri Kristóf), majd 1807-1813 között Pyrker János érsek átépíttette (építész: id. Császka János). A torony D-i homlokzata előtt: kőkereszt, másodlagosan felállítva, 18. század vége.
Egyhajós, egyenes szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetős, keletelt templom.
Ny-i homlokzata előtt középkori torony, a földszinten négyzet, fölötte nyolcszög alaprajzzal, a földszint sarkain átlós irányú, nagy támpillérek.
A szentély végfalához csatlakozik a kontyolt tetős sekrestye.
Kőkereszt korpusszal, barokk, 18. sz. vége, a torony D-i homlokzata előtt másodlagosan felállított.