Megújulásunk támogatója:  

Szentlélek-kápolna

azonosító:
5712
törzsszám:
2120
szélesség (lat):
N 47° 46,877'
hosszúság (lon):
E 19° 55,597'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kápolna
eredeti típus:
r.k. kápolna
megye:
Heves
helység:
helyrajzi szám:
2140
település KSH kódja:
5236
földhivatal:
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Iskolaépület tömör kerítéssel övezett telkén álló, keletelt, poligonális szentélyével az utcasarokhoz igazodó kápolna, oromzatos főhomlokzata fölött huszártoronnyal, D-i oldalán sekrestyével, homlokzatain támpillérekkel. Boltozott belső tér. Falképek: historizáló. Feltehetően korábbi, 16. századi kápolna helyén épült. A 18. és 19. században többször renoválták, illetve átépítették.
külső leírás:
Tömör kerítésfalak között szentélyével ferdén nyílik ki az utcasarokra a keletelt kápolna. Hajója az iskolaudvaron áll. A szentély a nyolcszög három oldala alaprajzú, a hajó a szentéllyel megegyező szélességű, két boltszakaszos.
Nyeregtető, a Ny-i oldalon huszártoronnyal. Félköríves záródású bejárat a nyugati homlokzaton, félköríves záródású ablakok a szentélyen és a D-i falon. A szentélyen egy, a hajó két oldalán két-két utólagos támpillér. A D-i oldalon kis sekrestye. A 19. sz-i boltozat, eklektikus festés, az oldalfalakon figurális képek.
Az iskola a 19. sz. végén vagy a 20. sz. elején épülhetett, egyemeletes, U alaprajzú, zártsorú beépítésű. Udvari homlokzatain függőfolyosók húzódnak. Nem védett.
állapot leírása:
Használaton kívül.

Állapotjelentések

2014.02.25 10:58 Lacipap állapot: 4 - pont: 15

Romlott a kápolna állapota. Vakolat a lábazat közelében nagyon hiányos és az utcai résznél is. A lábazat vizesedése elég nagymértékű.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Iskola (0.006 km)
Ferences templom (0.107 km)
Puskin mozi (0.172 km)
Lakóépület (0.216 km)
Rusz-ház (0.239 km)