Kvártélyház

közigazgatási épület
laktanya
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
irodaház
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Téglalap alakú udvart körülvevő emeletes, manzárdtetős főépület, részben emeletes oldalszárnyak és földszintes hátsó szárny. A főépület középrizalitját íves timpanon koronázza, a kapu fölött neobarokk erkély, udvari homlokzatának oldalsó szakaszain konzolos függőfolyosó. A szárny helyiségei mindkét szinten boltozottak. A földszintes szárnyak utcai homlokzata teljesen, udvari részben átalakított. Bennük részben öntöttvas oszlopokkal alátámasztott istállók. Katonai kvártélyház céljára építtette Heves vármegye (építész: Fellner Jakab, aki egy korábbi tervet - Oracsek Ignác ? - módosított; kivitelező: Quadri Kristóf). A 19. században többször átalakították. 1929-ben a Földművelésügyi Minisztérium megvásárolta Heves vármegyétől és ekkor méntelepet helyeztek el itt, és az épületen is átalakítások történtek (építész: óhídi Légmán Imre).
külső leírás:
Egyemeletes főépület, részben emeletes oldalszárnyak és földszintes hátsó szárny veszik körül a téglalap alakú udvart. A középrizalitos barokk főépület középső tengelyében nyílik a kapu, amelyet neobarokk erkély díszít. A szárny kéttraktusos, helyiségei mindkét szinten boltozottak. A földszintes szárnyakban istállók voltak, a födémet öntöttvas oszlopok tartották, a tetőt az udvar felől szénaledobók tagolták. (A hátsó szárny két szélső tere őrzi az eredeti kialakítást.)
Főépület: irodák, lakások. Déli szárny: biliárdterem. Északi szárny: irodák.

2009.08.25 18:09 LouChe állapot: 3 - koordináta: N 47° 47,066' E 19° 55,321' - pont: 5

Az épület és környéke gondozott. Az épület nincs túl jó állapotban, a vakolat sok helyen málik vagy hiányzik, szakszerű felújításra szorul.

Régi zsinagóga (0.044 km)
Főnix áruház (0.088 km)