Görögkeleti templom

g.kel. templom
g.kel. templom
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Telekbelsőben álló, egyhajós, keletelt, kosáríves szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom (trsz.: 2113). Bejárata a paplak udvaráról az É-i oldalon nyílik. Csehboltozatos belső tér, a hajó Ny-i végében karzat. Berendezés: 18-20. század. Épült Jappa Tamás és Theokrász költségén. 1908-ban súlyos tűzkárt szenvedett, ekkor pusztult el a barokk toronysisak is. 1946-ban helyreállították. A templom É-i oldalához csatlakozik a paplak (trsz.: 2114).
külső leírás:
A paplak udvari szárnyához kapcsolódik a telken keresztben álló, keletelt egyhajós, kosáríves szentélyű, Ny-i tornyos későbarokk templom. A torony alatt átjáró a parochia udvaráról a templom mögötti kertbe. A templom bejárata a paplak udvaráról az É-i oldalon nyílik.

Valójában a templom állapotát nem tudom megítélni, mert bejutni hozzá nem tudtam. A bejárata azonos a paplakéval. Az épület egy tömbbelsőben helyezkedik el. A képek messziről készültek.

Vachott-ház (0.025 km)
Kőkereszt (0.085 km)