Jezsuita gimnázium (Pátzay János Zeneiskola)

oktatási és gyermekintézmény
gimnázium
gimnázium
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület, K-i homlokzatán, az emelet két szélső tengelyében egy-egy fülkében az egykor itt elhelyezett Szent Ignác és Szent Ferenc-szobor másolataival (az eredeti szobrok a Mátra Múzeumban találhatók). A földszinti helyiségek boltozottak, az emeletiek síkfedésűek. Lépcsője új. Épült a jezsuita rend gimnáziumának a Forgách család által adományozott telken. 1766-ban Eszterházy Károly püspök költségén tovább csinosították. Az épület 1776-tól a ferencesek birtokába került. 1871-ben emelettel bővítették. 1899-től a város hivatalai működtek benne.
külső leírás:
Közvetlenűl a Szent Bertalan templom szentélye mögött, tér közepén szabadon álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős, emeletes, egyszerű barokk iskolaépület.
földszint 3 tengelyes, emelet négy tengelyes
földszinten csak a középső ablakkeret eredeti, ez füles /****/ kőkeret.
emeleten a két szélső tengelyben félköríves záródású szoborfülkék, benne barokk utánzatú kőszobrok

Jól sikerült a felújítás, egyelőre hibátlannak tűnő állapot. A kavicságy azt mutatja, hogy igyekeztek megszüntetni az alsó vizesedés lehetőségét.