Víztorony

Egyéb építmény
Egyéb építmény
vízművek
víztorony
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, köralaprajzú építmény. A víztartályt nyolc, kővel burkolt vasbeton pillér tartja, amelyek falsávként emelkednek ki a torony középső részének a síkjából. A K-i oldalon a víztartályhoz vezető csigalépcső hengeres tömbje ugrik ki a víztorony tömegéből. A tetőt lanterna koronázza. Építtette Gyöngyös város (építész: Wälder Gyula).
külső leírás:
A víztartályt nyolc kővel burkolt vasbeton pillér tartja, amelyek a földszint hengeres tömegéből emelkednek ki. A köztük lévő falban kőkeretes ablakok találhatók. A déli oldalon a földszinten kőkeretes kapu 1926-os évszámmal, a második emeleten a város címere. A szegmentívekkel összekapcsolt pillérek fölött díszítetlen hengeres fal takarja a tartályt. A 4-5. emeleten, a K-i oldalon víztartályhoz vezető csigalécső hengeres tömbje ugrik ki a víztorony tömegéből. A tetőt lanterna koronázza.

Szép és rendezett!

Bérház (0.270 km)