Ispita

egészségügyi és szociális épület
kórház
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, L alaprajzú, egyemeletes saroképület, a K-i oldalon földszintes toldalékkal. A Koháry u. felőli főhomlokzat földszinti középtengelyében fülke, benne Szent Erzsébet alamizsnát oszt szoborral. Udvari homlokzatok földszintjén befalazott kosáríves árkádok. Boltozott földszinti terek, Ny-i szárnyban boltozott kétkarú lépcsőház. Építtette Gyöngyös városa, Koháry István 1725-ben a szegények ápolására tett alapítványának felhasználásával az elpusztult középkori ispotály épület mellett (építész: Quadri Kristóf). 1806-ban bővítettek (építész: Rabl Károly). 1856-1857-ben emelettel és lépcsőházzal bővítették (építész: Császka János).
külső leírás:
Szabadon álló egyemeletes épületben. A négyszögletes udvar Ny-i és D-i oldalát határolják az épületszárnyak az udvar felől folyosóval. A K-i oldalon az emeletes rész egy tengelynyit fordul be, majd egy kisebb földszintes toldalék csatlakozik. A Koháry úti főhomlokzaton egytagú főpárkány, osztópárkány, vakolt szalagkeretes álló téglány ablakok, négyzet alakú pinceablakok. A földszint közepén félköríves fülke szoborcsoporttal - Szt. Erzsébet és egy koldus.
A déli homolokzaton nincs övpárkány. Az udvar földszintjén befalazott kosáríves árkádok. (Ny-i szárny - 5 db, D-i szárny 7 db) Az emeleten a lizénákkal egybefüggő azokkal megegyező szélességű párkányok keretezik a faltükröket, amelyikben keretezés nélküli álló téglány ablakok vannak.
Két részes főpárkány.
Üres.