Római katolikus templom (Szent Bertalan)

Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, háromhajós, keletelt, poligonális szentélyzáródású templom, körben támpillérekkel erősítve. Homlokzata timpanonnal lezárt törtívű oromzatos, kétoldalt kinyúló toronypárral. D-i oldalon a középkori torony maradványait, É-i oldalon a keresztelőkápolna alapjait, tőle Ny-ra középkori épület maradványait tárták fel. Csehsüveg boltozattal fedett hajó és szentély, a hajó Ny-i oldalán és a mellékhajók felett karzat. É-i hajó falán befalazott gótikus ajtó, amely az egykori keresztelőkápolnába vezetett. A szentélyzáródáson feltárt gótikus ablakok. Falképek: 1921-1922 (Dudits Andor, Tardos Krenner Viktor, Túry Gyula, Unghváry Sándor, Zsille Kálmán). Berendezés: jellemzően 18. század második fele; főoltár szobrok: 1783 (Hebenstreit József), főoltárkép: 1773 (Kranovetter Gábor); bronz keresztelőmedence, 1500 körül. Építtette a templom kegyura Gyöngyös városa késő gótikus csarnoktemplom többszöri átalakításával. Mai formáját 1773-ban nyerte el. A D-i torony Hám János püspök költségén - az É-i mintájára - 1815-ben készült el (kivitelező: Rabl Károly). 1854-ben Császka János püspök költségén tatarozták. A templom 1917-ben leégett, helyreállítására 1921-ben került sor (építész: Nagy Virgil, Wälder Gyula).
külső leírás:
Tér közepén szabadon álló, háromhajós, poligonális szentélyzáródású templom. A nyugati homlokzat elé ugró, homorított oldalú négszög alaprajzú toronypárral, a hajó és a szentély oldalán támpillérekkel. A tornyokon lapos sátortető, a hajón nyeregtető.

Inkább 4-es alá. Komoly mértékű lábazati vizesedés, pergő vakolat, különösen az északi oldalon. Az ugyanitt kialakított bemutatóhely zárva, de jó állapotban van.

Kőkereszt (0.020 km)
saroképület (0.034 km)