Borospincék

Agrár műemlék
mezőgazdasági tároló
pince
Agrár műemlék
pince
helyrajzi szám:
8751/1, 8751/2, 8751/3, 8751/4, 8751/5, 8751/6, 8751/7, 8751/8, 8751/9, 8751/10, 8751/11, 8751/12, 8751/13
5236
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Külső-Mérges patak bal partján, az országút felől három, a 18-19. században épült kőhídon keresztül megközelíthető, hegyoldalba vájt, különböző hosszúságú, DNyi végükön folyosóval összekötött borospincék rendszere. (A 4. sz. pince nem része a rendszernek.) A 7., 9., 12-13. sz. pince előtt présház is van, 19. század. Az 1750-es években telepített szőlőkben az első pincéket az 1780-as években nyitották, a rendszert a 19. század végéig folyamatosan fejlesztették.
külső leírás:
A Külső-Mérges patak bal partján, hegyoldalba vájt, különböző hosszúságú, DNY-i végükön a 4. pince kivételével folyosóval, bejáratuknál támfallal összekötött borospince-rendszer, a 7., 9., 10., 12., 13. számú pince előtt présházzal.

1. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, hegyoldalba/sziklába vájt kb. 30 méter hosszú 19. sz-i borospince, a patakra néző, támfalba épített bejárattal.

2. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, sziklába vájt kb. 23 méter hosszú 19. sz-i borospince, a patakra néző, támfalba épített bejárattal.

3. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, sziklába vájt 19. sz-i borospince, a patakra néző, támfalba épített bejárattal.

4. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, sziklába vájt, a pince rendszerbe be nem csatlakozó, 19. sz-i borospince, a patakra néző, támfalba épített bejárattal.

5. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, sziklába vájt, 19. sz-i borospince, egykor a patakra néző, támfalba épített, ma befalazott bejárattal.

6. sz.

7. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, sziklába vájt, 19. sz-i borospince, a bejárata elé épített, támfalra támaszkodó, téglalap alaprajzú, emeletes, nyeregtetős, romantikus/eklektikus présházzal. A pince lejáratát lefalazták, így a házból nem megközelíthető.
földszint és emelet is három tengelyes,
földszint: két kisméretű téglalap alakú ablak között nyílik a pincebejárat
földszinti nyílások felett fakonzolos, famellvédes függőfolyosó, melyre a homlokzat bal oldalából falépcső vezet fel;
emeleten két félköríves ablak között egyenes záródású bejárat. Felettük félköríves romantikus keretezés.
Épületbelső:
présház belseje jelentéktelen, földszintes raktár, emeleten öltöző a dolgozóknak.

8. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, sziklába vájt, 19. sz-i borospince, egykor a patakra néző, támfalba épített, bejárattal.

9. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, sziklába vájt, 19. sz-i borospince, a patakra néző, támfalba épített bejárata előtt, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, a támfalhoz csatlakozó, romantikus présházzal. Pincébe nincs lejárat a présházból, lefalazva.
Épületbelső:
Présház belseje jelenleg üres, bormúzeumot kívánnak benne létrehozni!

10. sz.
Lásd 7. sz. borospince
Leírás:
azonos a 7. sz. pince homlokzatával, csak az emeleti bejárat felett köralakú kis ablak helyezkedik el.
Épületbelső:
présházban földszinten kostoló, emeleten irodák.

11. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, sziklába vájt, 19. sz-i borospince, a patakra néző, támfalba épített bejárattal.

12. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, sziklába vájt, 19. sz-i borospince, a patakra néző, támfalba épített bejárattal, előtte a támfalhoz csatlakozó, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, romantikus présházzal. A 12. sz. pincének nincs kijárata a présházba, de még látható egy kb. 3 méteres pinceszakasz a lefalazás előtt.
Leírás:
egytengelyes homlokzatán magas, az oromzatba is benyúló kosáríves faltükör, ebben, szintén kisebb kosáríves falmélyedésben nyílik az egyenes záródású bejárat.
Épületbelső:
présház belseje vizesblokk

13. sz.
lásd 7.sz. borospince
Leírás:
lásd 7.sz. pince présháza, csak az emeleti egyenes záródású bejárat fölött két félköríves padlásablak.
Épületbelső:
présház belsejében földszinten üzlet, emeletén vendégház

14 a. sz.
A Külső-Mérges patak bal partján, sziklába vájt, 19. sz-i borospince, a patakra néző, támfalba épített bejárattal, előtte a támfalhoz csatlakozó, téglalap alaprajzú présház maradványaival.

14 b. sz.
Sziklába vájt borospince, bejárata előtt elpusztult - feltehetőleg - földszintes présház alapfalaival.

15. sz.
Sziklába vájt borospince, présház nélkül.
Épületbelső:
Keskeny szellőző-átjáró folyosóval a 16.sz. pincébe.

16. sz.
Sziklába vájt borospince, bejárata felett a terep lejtése miatt 2 szintes (az alsó szint a pince bejárata), rövidebb oldalával a hegyoldalhoz támaszkodó, téglalap alaprajzú, lekontyolt nyeregtetős, barokk présházzal.
Épületbelső:
A pince bejárati részét újtaboltozták, beton hevederek, mivel a présház fölötte áll és megerősítésre volt szükség.
Pincében szellőző-átjáró a 15. sz. borospincébe.

17. sz.
Sziklába vájt borospince bejárattal, a présház nélkül.

18. sz.
Sziklába vájt borospince bejárattal, présház nélkül.

19. sz.
Sziklába vájt borospince bejárattal, a bejárat előtt, a pince telkén az 1960-as évek stílusában készült, de a pincéhez nem csatlakozó/szabadon álló lakóház. Jelenleg üresen áll, feltehetőleg azonos a Topográfiában említett présházzal (?)

20. sz.

21. sz.
Épületbelső:
Topográfia szerint szellőző-átjáróval a 22. sz. pincébe.

22. sz.
Épületbelső:
Topográfia szerint szellőző-átjáróval összekötve a 21. sz. pincével.

23. sz.

24. sz.
Sziklába vájt borospince bejárata előtt a hegyoldalhoz rövidebb oldalával csatlakozó, téglalap alaprajzú, emeletes, nyeregtetős, DNY-i oldalán kibővített, teljesen felújított romantikus présházzal.
Épületbelső:
A panzió zárva volt.
Felirat:
a bejárat kőkeretének szemöldök részén bevésve: 1834-1994
Figyelem! Topográfiában említett homlokzati, kapu feletti Balla Antal emléktábla már nincs meg!

25. sz.
Sziklába vájt borospince, kiépített, támfalszerű bejárattal.
Épületbelső:
Topográfia szerint átjáróval a 26.sz. pincébe.

26. sz.
Sziklába vájt borospince bejárata előtt rövidebb oldalával a hegyoldalra támaszkodó, téglalap alaprajzú, emeletes, nyeregtetős, új vagy felújított présházzal.
Épületbelső:
Topográfia szerint összekötő folyosóval a 25.sz. pincébe.
pincesor (2009.12.31 13:17 Lacipap)

Sikerült megtalálnom a Műemléki táblát a 11-es pince bejárata mellett. Az egész pincesor hangulatos kellemes, most így tél idején eléggé kevéssé látogatott! Ilyenkor egészen mást mutat mint nyáron vagy ősszel.

temető (2.178 km)
Kőkereszt (2.230 km)