Ciszterci rendház (Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola)

kolostor
oktatási és gyermekintézmény
gimnázium
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A ciszterci templom (trsz.: 2035) É-i oldalához kapcsolódó, négyzet alakú udvart körülvevő, kétemeletes épületszárnyak, az udvar felőli oldalon folyosóval. A K-i szárny előtt előkert. Az előkertben ívesen kialakított kocsifelhajtó bejáratánál ferdén elhelyezett kapuk pillérén Nepomuki Szent János és Szent József szobra. Az É-i szárny mindhárom szintjén boltozott helyiségek. Barokk, 18. század vége. A rendház telkén egyedileg védett városfalszakasz (Városfal u., trsz.: 1932). Épült 1699-1727 között a jezsuita rend házaként (építész: 1699: P. Pethő István, P. Geyer Bernát, 1716: Giovanni Battista Carlone). 1773 után a ciszterci rend kapta meg, 1802-től gimnázium. 1900-1902 között az É-i és K-i szárnyat átépítették és kibővítették (építész: Alpár Ignác).
külső leírás:
A templom É-i oldalához kapcsolodó, négyzet alakú udvart körülvevő, kétemeletes épületszárnyak, az udvar felőli oldalon folyósóval. A Ny-i homlokzat előtt előkert.
Az előkertben ívesen kialakított kocsifelhajtó bejáratánál ferdén elhelyezett kapuk pillérén Nepomuki Szt. János és Szt. József szobra. Barokk, 18. sz. vége.
Telkén egyedileg védett városfal. vö. Városfal u. M 1932.
Eredetileg rendház, ma gimnázium, leánykollégium is.