Kispréposti palota (ICOMOS-CIVVIH székháza)

palota
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, a zártsorú beépítéshez kertkapukkal csatlakozó, U alaprajzú, egyemeletes épület, az utcai homlokzaton erősen előreugró középrizalittal. A rizalit középtengelyében a főpárkány fölött íves timpanon emelkedik, a kapu fölött konzolokon nyugvó, kovácsoltvas mellvédű erkély. Az épület földszintjének homorúan ívelt oldalsó szakaszain egy-egy fülkében elhelyezett óriási kőváza. A földszinti és emeleti terek boltozottak. 18. század közepi nyílászárók, vasrácsok, lépcsőház kőkorláttal, puttókkal. Falképek: az emeleti helyiségekben 1774 (Johann Lucas Kracker), 1758 (Lucas Huetter), valamint 20. századi rekonstrukciók. Építtette Androvics Miklós kanonok. Tűzvész után, 1827-ben renoválták. 1908-ban a falképeket megújították.
külső leírás:
Szabadon álló, a zártsorú beépítéshez kertkapukkal csatlakozó U alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület, az utcai homlokzaton erősen előreugró középrizalittal. A rizalit középtengelyében a főpárkány fölött íves timpanon emelkedik, a kapu fölött konzolokon nyugvó, kovácsoltvas mellvédű erkély, homorúan ívelt oldalsó szakaszain a földszinten egy-egy fülkében elhelyezett óriási kőváza.
ICOMOS-CIVVIH székháza (Történeti Városok és Falvak Nemzetközi Bizottsága).

2013.12.25 15:07 Lacipap állapot: 3 - pont: 11

Az épület nagyon rossz állapotban van. A 2010-ben történt csőtörés nyomai most is látszanak. Javítás vagy felújítás azóta sem igazán történt. Sajnos az épület belsejét az udvarát nem tudtam megnézni.