Grőber-ház

polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, U alaprajzú, egyemeletes lakóház. A szélső Ny-i tengelyben nyílik a kapu, fölötte erkély. Az udvarban, a D-i szárnyon földszintes gazdasági épület. Különböző típusú boltozattal fedett földszinti helyiségek, emeleten síkfödém. Klasszicista és historizáló nyílászárók, lépcsőkorlát, függőfolyosó. Korábbi épületek felhasználásával építtette Grőber Ferenc vaskereskedő (építész: ifj. Zwenger József). Emeletét 1900 körül átalakították. 1970 után újabb átalakítás során a homlokzati részletformákat leegyszerűsítették.
külső leírás:
U alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős lakóház, az utca törését követő zártsorú beépítésben. Szélső Ny-i tengelyében oldalrizalit, a kapu fölött erkéllyel. Az udvarban a D-i szárny földszintes gazdasági épület, manzárdtetővel (istálló, szénapadlás).

Bizony egy kicsit romlott az épület állapota. Néhány helyen vakolat lepergés található, különös tekintettel a kapu fölötti kiugróra. Az eresznél is jelentkeznek hiányosságok.

Hagerer-ház (0.007 km)