Rhédey-kastély és cselédház

Hajdú-Bihar
Berettyóújfalu Körzeti Földhivatal
Volt Rhédey-kastély és cselédház, 1858. Könyvtár, kiállítóterem, napköziotthon.

A kastélyt 1945-ben államosították, főépületét a párt, melléképületeket a helyi földművelő szövetkezet használta. 1950-ben átalakították, ettől kezdve iskola működött benne 1984-ig. Belső tereit már felújították, kiállítási anyagait elrendezték, és most két nyertes pályázattal, valamint a Rhédey Kastély Kulturális Örökség Alapítvánnyal vághat bele Berettyóújfalu önkormányzatával konzorciumban, egy fenntartható turisztikai célú felújításba és fejlesztésbe. A program a berettyóújfalui zsinagóga és a bakonszegi Bessenyei György Emlékház hasonló alapokon nyugvó felújítását is tartalmazza. A külső felújítás során a Rhédey-címert is restaurálni fogják, és visszahelyezik a kastély oromzatára, az eredeti helyére. Most a Rhédy-síremlék előtt fekszik a földön, rossz állapotban. A kastélynak hatalmas és különleges parkja volt, ezt is vissza akarják telepíteni. A felújítás pályázója és részese a Rhédey-alapítvány.