Degenfeld-kastély és parkja

Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ált. iskola és nevelőotthon, volt Degenfeld-kastély, romantikus elemekkel klasszicista, 19. sz. közepe. Természetvédelmi terület.

2008.10.02 11:19 Kimberli1 + Imi30 állapot: 2 - koordináta: N 47° 42,823' E 21° 40,061' - pont: 5

A kastélyból az utcafrontról nem látszik a fáktól semmi, így a gondnok segítségével jutottunk be a parkba, és így sikerült kívűlről megnéznünk. Nagyon sokáig gondolkoztunk, hogy hanyasra értékeljük a kastély állapotát. A kastély lábazata mellé még a 70-es években nem túl szép, beton erősítést húztak fel, de ennek ellenére a pince omlásveszélyes, több helyen is alá van dúcolva az épület alsó része. A felázások miatt komoly veszélyben van az épület. Hiszen, ha az alap meggyengült akár össze is omolhat..
Belülről nem nyertünk betekintést az épületbe, de a gondnok szerint életveszélyes az áram vezetékek hiánya, sérülései miatt.
A kastélyhoz tartozó egyéb épületek, istálló, gazdasági épületek 1-es állapotban vannak, egy részük beomlott, van amelyiknek a teteje hiányzik, nyílászárók hiányoznak. A parkban szép fák vannak és gondozott, rendszeresen vágják a fűvet. Nem ártana statikai vizsgálat, hiszen mi nem tudtuk pontosan eldönteni, hogy mennyire súlyosak a sérülések. Érdemes lenne felújítani, funkciót találni neki, hiszen amint megtudtuk ez az Alföld legnagyobb kastélya, melyben 72 szoba található, és teljes egészében alá van pincézve. Az emléktáblán hibásan felújítónak Degenfeld Imre van megjelőlve, de a felújítást, Degenfeld Gusztáv végezte, tudtuk meg a gondnoktól.

mázsaház (2.743 km)
Vadas csárda (2.772 km)