Magtárépület és két ún. tubus magtár

Agrár műemlék
tubusmagtár
Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
Magtárépület és két ún. tubus-magtár, klasszicizáló késő barokk, 1826.

A község legjellemzőbb műemlék jellegű épülete, a három építményből álló, több emeletes gabonatárolónak használt un. „tubus” magtár. Az egyedi műemlék együttest alkotó három terményszárító 1826-ban épült. A magtár épületekből kettő tubus alakú, galambdúc formájú, a harmadik fekvő, háromszintes épület. A tubus alakú magtárakba csigaköteles megoldással – lóvontatással – zsákokban juttatták fel a gabonát. Sajátos, eltolt szintű szellőzőrendszere kereszthuzat technológiájú. A gabona kivételekor az egész takarmánymennyiség megmozdul. A fekvő épületet termés-kiadásra és szárításra használták. A régi öregek futarának, lisztcserélőnek is hívták. Ezek az épületek szerves részei voltak egy uradalmi udvarnak, ahol szerfás dohányhodályok voltak még ezen kívül. Az önkormányzat 1992-ben megvásárolta az épületegyüttest és az Országos Műemléki Hivatallal közösen felújította.
1826-ban épült a három tagból álló épületegyüttes. Közülük a két "tubus" háromemeletes, és a jellegzetes tubus-alakról kapta a nevét. Ezekbe csigaköteles szerkezettel, lóvontatással, zsákokban emelték fel a gabonát. A mag szellőztetésére eltolt szintű szellőzőrendszert építettek ki, mely folyamatosan gondoskodott a kereszthuzatról.
A harmadik, fekvő épületet a szárításra és a termény kiadására használt épületet a régiek futarának, lisztcserélőnek is nevezték.
Ez a három épület szerves része volt az uradalmi udvarnak, ahol szerfás dohányhodályok is voltak ezek körül.
Az önkormányzat 1992-ben vásárolta meg, és az Országos Műemlékvédelmi Hivatallal közösen újíttatta meg az épületegyüttest. Mint az gyik képen látható, 2010-ben újból történt egy felújítás, ehhez képest érthetetlen a sok vakolathullás ilyen rövid idő alatt.
Az egyes épületek belső részei jó állapotban vannak, a lisztcserélő, szárító raktár tetőszerkezete egészséges, hibátlan.