Vízi vágóhíd

Ipari műemlék
feldolgozó ipar
Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
Vízi vágóhíd, 1900 eleje. A hentesszakmát bemutató kiállítás.

A létavértesi vízi vágóhíd az önkormányzat tulajdonában és kezelésében áll. Az összes belső berendezése, használati tárgyai a három generációra visszanyúlóan mészáros mesterséget folytató Tóth-család gyűjteménye. A vágóhíd ún, "elsődleges" szerepet töltött be a húsfeldolgozásban. Ez azt jelenti, hogy az állatok leölésére, kettéhasítására és kizsigerelésére volt engedélyük. A feldolgozás további folyamatai helyszínére innen szállították tovább a megtisztított, kivéreztetett, előkészített, kettévágott állatokat.
1974-ig volt üzemben, és utána még egy évre kapott ideiglenes engedélyt a működésre.
Az épület belülről nagyon szépen karbantartott, tiszta, rendezett. Benne minden, a remek állapotban megmaradt fedélszék is eredeti. A gyűjteményben elhelyezett gépek, tárgyak eszközök és a dokumentumok nem részei a vágóhídnak (lásd elsődleges szerep), hanem a mészáros mesterség folytatásának bemutatására szolgálnak.
Következő lépésben a külső falak felújítását tervezik, amelyek vakolata mállik, a falak vizesednek.