Régi városháza

közigazgatási épület
városháza
Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
Régi városháza, klasszicista, 1838-1842. Tervezte: Povolny Ferenc és Ságody József.

Az eredetileg 1531-ben készült épület a város vezetőségének adott otthont. Századokon át toldozgatták, míg végre 1802-ben Péchy Mihály megalkotta az új városháza első tervét, de pénz hiányában kivitelezésre nem került sor. Majd Povolny Ferenc építész terveit Ságody József kamarai mérnök alakította át, s aszerint épült fel a Városháza 1843-ban. díszterem, maga a ház négyszög alaprajzú. Az épület várostörténeti szempontból rendkívül fontos szerepet játszott 1849-ben, hiszen 1849-ben itt lakott Kossuth Lajos családjával, itt volt a Honvédelmi Bizottmány hivatala, s a „titkos levéltárban" őrizték a magyar Szent Koronát. Az épület másik elnevezése Régi Városháza.

Régebben a Polgármesteri Hivatal működött benne. Jelenleg a Hivatal a Kálvin tér 11.ben az Új Városházán található.
Az egyemeletes épület timpanonjában a város címere látható. A portikusz (a főbejárat előtti árkád) fölött az emeleten, a homlokzati síkból kiemelve található a díszterem, maga a ház négyszög alaprajzú. A közgyűlési terem bejárata előtt találjuk Marton László ötnegyedes nagyságú Kossuth-mellszobrát. A közgyűlési terem festményei Debrecen alapítását, Kossuth, Rákóczi és Széchenyi emlékét örökítik meg.
Forrás: Vendégváró
A kisebb lábazati hibák megvannak, de az épület többi része jó állapotú.