Lakóházak

rövid leírás:
Két klasszicista házból 1910 körül egyesített ingatlan. 7. sz.: kétemeletes, kora klasszicita ház, Zofahl Lőrinc, 1836.; 8. sz.: háromemeletes, klasszicista ház, ifj. Dankó József, 1837.
:
Egy kétemeletes, belsőudvaros klasszicista ház (Kristóf tér 7.) és egy háromemeletes, belsőudvaros klasszicista ház, mára egyesített épülete, zártsorú beépítésben.
A kétemeletes, háromtengelyes épület homlokzatát a földszint fölött tört-szegmensíves, domborműdíszes neobarokk portál-párkány, az első emeleten egyszerű, a második emeleten palmettás frízsoros könyöklőpárkány tagolja és három részes képszékében palmettás stukkódísz-párral közrefogott körablakokkal ellátott, konzolsorra ültetett kazettás függőlemezzel koronázott főpárkány zár le. A földszinten modern portált alakítottak ki. Mindkét emeleten állótéglány alakú tagozatos keretezésű ablakokat alakítottak ki: közülük az első emeleti ablakok felett, konzolpárra ültetett háromszögletű oromzatos szemöldökpárkányok láthatók. E párkányok alatt gyümölcsfüzéres frízek kaptak helyet.
A kétemeletes, hat ablaktengelyes épület homlokzatát mindhárom emeleten könyöklőpárkány tagolja és egyszerű főpárkány zárja le.
Földszintén modem üzletportálokat alakítottak ki. Tagozatos félkörívvel záródó keskeny bejárati nyílásába neobarokk vasrácsos ajtót illesztettek. Emeletein tagozatos keretezésű, állótéglány alakú ablakok láthatók. Az első emeleti ablakokat közrefogó dór pilaszterek három része szemöldökpárkányokat tartanak. A második emeleti ablakok felett egyszerű szemöldökpárkányok helyezkednek el.

Gyönyörű, gazdagon díszített a két épület, hibát nem találtam rajta, megérdemli az 5-ös osztályzatot.

Formágyi-ház (0.074 km)
Fogadó (0.078 km)