Párisi Udvar, Belvárosi Takarékpénztár

pénzintézet
bank
Párisi Udvar; irodaház, volt Belvárosi Takarékpénztár, Schmahl Henrik 1909. Késő eklektikus.
:
Ötemeletes, üzletpasszázsos, két belsőudvaros iroda- és bérház a Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca sarkán.
Az ötemeletes, két homlokzata között tompaszögű sarokkal kialakított épület homlokzatán a harmadik emeleten körbefutó erkélysávig üvegmozaik-betétes vörösrézlemez architektura látható, ettől felfelé a homlokzatot 4 cm magas zománcozott tégla és majolika elemek burkolják vörös színben. Az épületet koronázó erős kiülésű főpárkányon visszaugratott szint helyezkedik el. Az egész homlokzatot javarészt a gótika elemeinek fantáziadús szeszélyességgel stilizált elemeiből összeállított díszítmények - vimpegrák, kőrács utánzatok, szoborfülkék, baldachinok…- ékesítik és tagolják. A harmadik és negyedik emeleti ablaksor között, díszített mezőkből kerámia mellszobrok buknak előre. Az épület tompaszögű sarkát kőcsipkés toronypár hangsúlyozza. A tornyok között, valamint az épület déli oldalán két helyen, keleti felén egy helyen szamárhátíves, kőcsipkés csúcsban végződő oromzatokban monumentális lapos kerámia domborművek láthatók.

Gyönyörű az épület változatlanul, az udvarban sajnos csak egy képet tudtam készíteni, mert épp zárták.