Danubius-kút

Plasztika
díszkút
rövid leírás:
Danubius-kút, neoreneszánsz. Ybl Miklós, Brestyánszky Béla, 1880-1883. Kálvin térről áthelyezve, 1957-1958-ban.
:
Szabadon álló, háromkaréjos, többlépcsős, neoreneszánsz díszkút, allegórikus szobordíszítéssel.
A kúti lépcsőn nyugvó, hatkaréjos kávájú medence közepéből háromszögletes lábazatú, felül hengeres talapzat emelkedik ki. A talapzat sarkain a három magyar folyót: a Tiszát, a Drávát és a Szávát megszemélyesítő allegorikus nőalakok szobrai ülnek, köztük maszkokkal, kagylókkal díszített fali medencék ugranak ki a talapzatból. A szoboralakok felett egy nagyobb, a talapzat tetején egy kisebb kör alakú medencetányér helyezkedik el. A felső tányéron egy delfinen álló Danubius szobor zárja a kompozíciót. Az alsó medence káváján két oldalon kartusba foglalva eredetileg a következő felirat volt olvasható:
" A Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület a fővárosnak 1880-1883".

Sajnos 2009-hez képest sokat romlott az állapota -a rengeteg graffiti és a törött sörösüveg-maradványok jelzik, hogy ebben lehet némi szerepe a szomszédos Gödör közönségének, illetve az ide szokott gördeszkásoknak, és különböző egyéb érdekes elemeknek.