Banképület

pénzintézet
bank
Háromemeletes, háromhomlokzatos banképület.
:
Négyemeletes, tetőtér beépítéses klasszicizáló és részben eklektikus belsőudvaros épület, a Dorottya, Szende Pál és Apáczai Csere János utcák sarkán.
A négyemeletes, tetőtér beépítéses épület Apáczai Csere János utcai 3-12-3 ablaktengelyes, Dorottya utcai 4-12-4 tengelyes és Szende Pál utcai 10-3-10 tengelyes homlokzatait a földszint fölött övpárkány, a második emelet fölött két részes, fogsoros párkányzat tagolja és három részes, - Apáczai Csere János utcai oldalán képszékében fűzér díszes -, konzolsoros főpárkány zárja le. Az Apáczai Csere János utcai oldal szélső rizalitjai közötti 12 ablaktengelyt az első és, második emeleten két szint magas kompozit, a harmadik és negyedik emeleten hasonló korinthuszi fejezetű pilasztersor fogja közre. A Dorottya utcai homlokzat középső 10 ablaktengelye mellett a másodika és harmadik emeleten kompozit fejezetű pilaszterek állnak. A földszinten, az Apáczai Csere János utca oldalon falsávos, vakolt felületben - a kívülről számított 5. - 5. tengelyekben kialakított nagy félköríves kapunyílásokat kivéve -, állótéglány alakú falnyílásokat képeztek ki, amelyek felett, egyenes párkányokon lunetták helyezkednek el. A Dorottya utca oldal, kőburkolatos földszinti homlokzati felületeiben szegmensíves falnyílások láthatók. A Szende Pál utca oldalon a földszinten részben szegmensíves, részben félköríves záródású nyílásokat láthatunk. Az emeleteken tagozatos keretezésű, állótéglány alakú falnyílásokat képeztek ki, amelyek felett egyenes szemöldökpárkányok kaptak helyet, - kivéve a harmadik emeleten, az Apáczai Csere János utca homlokzat szélső, valamint a Szende Pál utca homlokzat kívülről számított 2.-2. És középső ablaktengelyeiben elhelyezkedő ablakokat, ahol háromszögletű oromzatos szemöldökpárkányokat alakítottak ki, valamint a Dorottya utcai homlokzat legfelső emeletének középső 10 tengelyét, ahol szemöldökpárkány nélküli ablakok készültek. Az épület homlokzatain levéldíszes tört-íves kőkonzolokon nyugvó erkélyeket képeztek ki. Az Apáczai Csere János utca homlokzat 1. És 3. Emeleti ablakai, illetve a Dorottya utcai homlokzat 1. Emeleti ablakai felett egyes szakaszokon fekvőtéglány alakú, mélyített betétmezőkben domborműves díszek láthatók. A főpárkány felett magas mellvéden monzardtető ül. A mellvédbe keretezett egyenes szemöldökpárkányokkal ellátott állótéglány ablakok vágnak bele. Az Apáczai Csere János utcai főpárkány felett háromszög alakú szoborkompozícióban az egyik alak Hermész, a tolvajok istene, a másik figura lábánál kígyós pálca, a kereskedelem allegóriája. Jobb kezében tekercselt papírlapon a megrendelő monogramja. J.W. (Josef Wurm) látható. Az együttes Huber József alkotása.

2010.10.07 11:20 prozak01 állapot: 5 - koordináta: N 47° 29,844' E 19° 2,935' - pont: 4

Funkciója és állapota változatlan, Dorottya-palotaként továbbra is luxusüzleteknek és lakásoknak ad otthont.

Banképület (0.092 km)
Pesti Vigadó (0.180 km)