Banképület

Háromemeletes, háromhomlokzatú neoreneszánsz banképület. Weber Antal 1872.
:
Négyemeletes, belsőudvaros, korai eklektikus épület, a Dorottya, Szende Pál és Apáczai Csere János utcák között.
A négyemeletes épület főhomlokzata a Dorottya utcában 5, oldalhomlokzatai a Szende Pál utcában 21, az Apáczai Csere János utcában 8 tengelyes. A főhomlokzatot a földszint fölött övpárkány-sáv, az első emelet felett hangsúlyos, metopéiban rozettadíszes, dór jellegű, három részes övpárkány-sáv, a negyedik emeleten két részes mellvédpárkány tagolja és három részes főpárkány zárja le. A földszinten tagozatos keretezésű, félköríves záródású ablakok láthatók. A középső ablaktengelyben, nagy, félköríves záródású kapu áll, ion oszloppárral állított háromszögletű oromzat alatt. Az első emeleti rusztikus homlokzati mezőkben, mélyített keretekben, tagozatos keretezésű, félköríves záródású ablakokat alakítottak ki, mellvédjeiben kőbábos korláttal. Vállpárkányról induló, íves zárókővel ékesített, félköríveik két oldalán pusszó-szobrok ülnek. Alkotójuk Schaffer Károly. A falsávos második emeletén ion pilaszterek közé fogott, állótéglány alakú, mellvédjében kőbábos korláttal ellátott, ablakok felett háromszögletű oromzatokat építettek ki. A két szélső ablaktengelyben kőbábos korláttal díszített erkély helyezkedik el. A harmadik emeleten tagozatos keretezésű, egyenes záródású ablakok kaptak helyet. A negyedik emeleten, - középen dór oszloppal tagolt -, félköríve záródású ikerablakok állnak az övpárkányon. Az oldalhomlokzatok kialakítása lényegében a főhomlokzathoz igazodik, ám kivitelük, díszítésük egyszerűbb.

2010.10.07 11:22 prozak01 állapot: 3 - koordináta: N 47° 29,837' E 19° 2,969' - pont: 4

Szaporodnak a bedeszkázott ajtók-ablakok (ráadásul egy erkély le is van szakadva), az épületet még mindig nem hasznosították, ezért a most már szigorúbb osztályzat.

Banképület (0.084 km)
Pesti Vigadó (0.132 km)