Lakóház.
:
A keleti Várlejtőn, hegyoldalban, utcavonalon álló, nyeregtetős, historizáló villaépület.
Utcai homlokzata emeletes, négytengelyes. Az emeleti középső két tengelyt gazdagon díszített bádogborítású zárterkély foglalja el, mely volutás konzolok tartotta szegmentíves áthidalású alépítményen ül. A földszinti nyílások szegmentíves záródásúak, kőkeretesek. Az emeleti ablakok szemöldökgyámosak, konzolok tartotta timpanonokkal, a könyöklőkön díszes kovácsoltvas virágtartó rácsokkal. A homlokzatot volutás, összetett formájú oromfal koronázza, melynek alsó részén két szemöldökpárkányos ablak nyílik, a nyílások fölött osztópárkánnyal. A homlokzat földszintje sávozott, a többi részen a falmezők nyerstégla burkolatúak. Az egész homlokzat díszesen képzett német neoreneszánsz architektúra. A terep emelkedése miatt a főhomlokzat földszintje fokozatosan alagsorba, majd pincébe megy át.
D-i, Ilona lépcső felőli oldalhomlokzata előtt gazdag lombfűrészelt díszű, fából készült veranda húzódik, mellette a főhomlokzatéval megegyező ablak. A tetőtér beépítés ablakai a párkányzatban nyitott kis négyzetes ablakok. É-i oldalhomlokzata a D-ihez hasonló kialakítású, de veranda nélkül. Itt az alagsori rész földszintet képez.
Ny-i, hátsó homlokzata teljesen átalakított, sűrűn elhelyezett keretelés nélküli új ablakokkal. A telek DK-i sarkában nyerstégla támfal zárja a telket, D-ről csatlakozva az épülethez. A támfal tetején díszes kovácsoltvas kerítés van. A főhomlokzat túlsó oldalán homorú ívelésű, vakolt, kváderezett téglafalban kétszárnyú kapu nyílik, fölötte kis kőcímer. A kaputól balra Hunfalvy János emléktábla.

2014.05.20 17:22 pszirmai állapot: 5 - pont: 4

Az Ilona lépcsőn mentem fel a házhoz. Amint az ember felér a Hunfalvy utcához szinte vonzza a szemet az épület, bár annyira beljebb van a lépcsőtől. Valamiért nekem nagyon tetszik az egész ház stílusa - főleg az "erkély" része. Valahogy a "villa" megnevezést jobban csengene :-).
Maga az épület szép állapotban van, jelenleg is laknak benne, kertjében macska, és gyermek is jól megfér a szép virágágyás, és a hintaágy mellett :-).

Iskolaépület (0.099 km)
Erdődy-palota (0.154 km)