Paplak és iskola

parókia
Kétemeletes, klasszicista paplak és iskola, Pollack Mihály, 1811, 1822, Hild József, 1854.
:
Kétemeletes, két belsőudvaros, két homlokzatos, klasszicista épület, zártsorú beépítésben.
A kétemeletes épület 3-10 ablaktengelyes északi homlokzatát földszint fölött övpárkány, az első és a második emeleten könyöklőpárkány tagolja és részben két tojássorral díszített két részes főpárkány zárja le. A három tengelyes templomoldali összekötő szárny kissé magasabb és kialakítása is díszesebb. Az összekötő szárny sima falú földszintjén szegmensíves záródású nagy falnyílásokat képeztek ki, - amelyek közül a bal oldali a kapu, a másik kettő befalazott felületébe állótéglány alakú ajtót, illetve ablakot illesztettek. A 10 tengelyes szárny falsávos földszintjén állótéglány alakú ablakok, illetve ajtók kaptak helyet. Az emeleteken mindenütt állótéglány alakú falnyílások helyezkednek el. Az összekötő szárny első emeletén tagozatos, hangsúlyos keretezésű, aedikulás köténytükrökkel ellátott ablakok láthatók, amelyek közül a szélsők felett konzolpárokra ültetett egyenes szemöldökpárkányok, a középső felett széles vakolt keretsávra fektetett két részes egyenes szemöldökpárkány készült. A többi első emeleti ablak felett egyszerű egyenes szemöldökpárkányokat alakítottak ki. A második emeleten egyszerű tagozatos keretezésű ablakok kaptak helyet.
A 15 ablaktengelyes déli homlokzatot két részes főpárkány zárja le. Mindenütt állótéglány alakú falnyílások láthatók. A pilaszterkeretezésű, felül szegmensíves szemöldökpárkánnyal hangsúlyozott kapu közepén helyezkedik el. A tagozatos keretezésű földszinti nyílások felett vaklunettákat alakítottak ki. Az első emeleti, vakolatkötényes, tagozatos keretezésű ablakok felett egyenes szemöldökpárkányok kaptak helyet. A második emeleti ablakok könyöklője alatt konzolt imitáló vakolt cseppnégyzeteket képeztek ki, felettük egyenes szemöldökpárkányokat láthatunk. Az épület falnyílásai, mindkét homlokzaton kifelé nyíló fatáblákkal vannak ellátva.

Kifogástalan állapotú, múzeum, valamint egyházi óvoda és iskola működik benne.