Háromemeletes, klasszicista sarokház (volt Kardetter-ház), Pollack Mihály, 1820.
:
Háromemeletes, belsőudvaros klasszicista épület az Apáczai Csere János és Türr István utca sarkán.
Az Apáczai Csere János utca felé 15, Türr István utca felé 13 tengelyes épület, azonos megoldású homlokzatát kváderes földszintje felett könyöklőpárkányul is szolgáló övpárkány, a III. emeleten erőteljes, széles könyöklőpárkány tagolja és egytagú, konzolsoros főpárkány koronázza. A földszinti nyílások váltakozva nagyobb félköríves- és kisebb egyenes záródásúak. Az egyenes záródású nyílások felett fekvő téglalap alakú tükrök helyezkednek el. Az Apáczai Csere János utcai homlokzat középső tengelyében lévő kapunyílás félköríves záródású, Zeus-fejes zárókővel. Az emeleti állótéglány alakú ablakok tagozatos keretezésűek. Az egyenes záródású, első emeleti ablakokat erőteljes háromszögű timpanon koronázza, a timpanonokat alátámasztó konzolok között ornamentális szemöldökmezővel. Ugyancsak ornamentális szemöldökmezőt találunk a második emeleti ablakok egyenes szemöldökpárkányát alátámasztó lapos konzolok között is.

Gyönyörű épület, mindössze a bejáratnál van egy falfirka, de ezt leszámítva megérdemli az 5-ös osztályzatot.

Portál (0.057 km)
Pesti Vigadó (0.091 km)