Háromemeletes, klasszicista ház (volt Gyürky-ház), 1813. Domborművek, Dunaiszky Lőrinc.
:
Háromemeletes, belsőudvaros klasszicista lakóépület, zártsorú beépítésben.
A háromemeletes, kilenc ablaktengelyes épület homlokzatát az első és a harmadik emeleteken két, illetve három részes könyöklőpárkány tagolja és két részes, fekvőkonzolos főpárkány zárja le. A sima földszinti falfelületeken két oldalt három-három vállpárkányról indított tagozatos félkörívvel záródó falnyílás látható, amelyeket a félkörívek között és két oldalt, összesen négy-négy, medaillonban foglalat, kiugró antikizáló fej-szobor kísér. A szobrok a görög mitológia fő istenségeit ábrázolják, alkotójuk ismeretlen. Középen, a vállpárkányról indított tagozatos félkörívvel záródó kapu két oldalán, rusztikus sávozású kiugró falfelületben egy-egy állótéglány alakú ablak és felettük egy-egy fekvőtéglány alakú mélyített falmező helyezkedik el. A kaput és e falszakaszokat, összesen három ablaktengely szélességben a földszint fölötti könyöklőpárkány kiugrott szakasza hangsúlyozza. A kapu íve felett két oldalt egy-egy antik hatású ívzugi nőalak-szobor helyezkedik el, kezükben koszorúval, illetve gyümölcsös bőségszaruval. Közöttük, - a képszékében fonott vesszőnyalábot ábrázoló - kapuívet megszakítva, klasszicizáló fejszobrot ábrázoló zárókő helyezkedik el. A szobrok alkotója itt is ismeretlen. Feltételezhetően nem azonos alkotókról van szó: a medaillonokba foglalt fejek egyszerűbb, mesteremberi kézhez illő kivitelűek, a kapu díszei avatott szobrászkézre vallanak. Az épület eredeti tervein szobrok nem szerepelnek. Ez azonban nem zárja ki, hogy a szobordíszek ne a XIX. sz. első felében készültek volna, - ám készülhettek ezek az 1885-ös átalakítás idején még élő posztklasszicista szobrászati hullám eredményeként is. Ez utóbbi feltételezést erősíti, hogy ellentétben a XIX. sz. első felének puritánabb építészetével, az 1870-es, 1880-as évek építészeti divatja kedvelte inkább a kapuhangsúlyozó ívzug szobrokat. A sávozott falfelületű emeleteken állótéglány alakú, tagozatos keretezésű ablakokat alakítottak ki. Az első emeleten az ablakok felett állókonzolokra ültetett háromszögletű oromzatok, a második emeleten egyenes szemöldökpárkány láthatók.

Nemrég lehetett felújítva, meglehetősen frissnek tűnik a festés. Nagyon szép épület, külön kiemelendők a kapuzat-, és az utcaszint díszítőszobrai.

Portál (0.081 km)
Pesti Vigadó (0.127 km)