Megújulásunk támogatója:  

Iskola

azonosító:
406
törzsszám:
15301
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
oktatási és gyermekintézmény
eredeti típus:
gimnázium
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
70351
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Lechneri magyaros stílusú iskola, 1870 körül.
:
Főépület
Utcavonalban álló egyemeletes épület, két végén az udvarra benyúló rövidebb szárnnyal. Beépített tetőtér, kontyolt nyeregtető, tetősíkablakok. A homlokzatokat attikafal zárja le, amelyből félköríves pártázatok emelkednek ki. A vakolt felületeket az emeleti ablakok fölött átívelő tégla sávok tagolják. A főhomlokzat két szélén nyílás nélküli rizalitok találhatók, amelyeket tégla pilaszterek fognak közre. A rizalitok melletti szakaszokban nyílnak a kosáríves záródású bejáratok, kétszárnyú, üvegezett ajtókkal, kovácsoltvas ráccsal, a használatban levő, északi kapu előtt kovácsoltvas korlát. A főhomlokzat az emeleten 20 tengelyes. Az attikafal közepén háromkaréjos záródású orommező emelkedik ki.
A József Attila utcai és az északi homlokzat 9 tengelyes. Az ablakok szegmentíves záródásúak.
Az udvari homlokzatok díszítés nélküliek.
A József Attila utcában az épülethez tömör kerítésfal csatlakozik. Az Attila utcában áttört kerítés áll a főépület és a melléképület között, illetve a melléképület északi végénél a bőrgyár faláig. Vakolatlan téglapilléreit majolika díszítmények koronázzák, közöttük keretbe foglalt, homorúan íves drótfonatú mezők találhatók.

Melléképület
Kontyolt nyeregtetős földszintes épület, keretezetlen álló téglány ablakokat tégla lizénák választják el egymástól.

Belső:
Eredeti nyílászárók, terrazzo burkolatos folyosók, kovácsoltvas lépcsőkorlátok.
Utcavonalban álló, U-alaprajzú, egyemeletes iskolaépület, főhomlokzatán két bejárattal, téglalizénás tagolással. A telek északi, hegyesszögű nyúlványán a szomszédos kétemeletes bőrgyár-épülethez tapadó földszintes épület, az egykori igazgatói lakás áll. Az Attila utcai kerítés pilléreit kerámiadíszek koronázzák.
állapot leírása:
Az attikacsatorna a tetőtérbeépítése óta rossz, áznak a falak.

Állapotjelentések

2015.12.29 16:05 klo állapot: 2 - pont: 12

Gyalázat, ami ezzel az épülettel történt. Az állapota tovább romlott, láthatóan még alapszintű karbantartás sincs. Az osztályzatot a szomorú tendencia miatt rontottam.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.