Bicske Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Római katolikus templom, szentélye gótikus, a hajó barokk, 18. sz. Homlokzata átépítve klasszicista stílusban 19. sz. első felében.
:
Az utcával párhuzamos, szabadon álló, többszöri átépítés nyomait viselő, cserépfedéses kontyolt nyeregtetős, homlokzati gúlasisakos tornyos vakolt épület. Északi oldalán mellékhajóval bővitve, a hajónál jóval keskenyebb szentélye 5/8-os záródású, déli oldalán sekrestyével bővítve.
Főhomlokzatát (NY-i) dór pilaszterek három tengelyre osztják. A középső tengelyben egyenes záródású bejárat felett álló téglány ablak nyílik, ebben a magasságban a szélső tengelyben egyenes záródású szoborfülkében Szt. Sebestyén és Nepomuki Szt János 18. századi szobra. Jobb tengelyben befalazva vörösmészkő pálos címer, 1780 és címeres téglák. A homlokzat felett magas attika takarja az oromfalat, felette négy oldalra félköríves záródású ablakok felett órapárkánnyal zárt óra. A tornyot fémborítású gúlasisak fedi.
D-i oldal 5 tengelyes (3+2) a főhajón három szegmentíves ablak, a sekrestye tömbjén két álló téglány ablak nyílik. A sekrestye fedélszéke kontyolt félnyereg.
Szentélye sokszögzáródású, sugárirányú támfalakkal. É-i oldalán ablak nyílik.
É-i homlokzatának képét a mellékhajó tömbje határozza meg, a hosszanti téglány alapú tömb két tengelyes, földszinti és emeleti részén két-két álló téglány ablak nyílik. Hátsó, K-i oldalán középtengelyben ajtó, felette a ablak, NY-i oldalán befalazott ablak felett az előzőekkel azonos ablak nyílik.

2017.06.11 15:45 tebali állapot: 3 - koordináta: N 47° 22,448' E 18° 34,778' - pont: 20

Az épület eléggé elszomorítóan néz ki: a vakolat rengeteg helyen hiányos, a koronázó párkány több helyen szétesőben. A délkeleti sarkon lévő sekrestye falán nagy repedés fut végig. A falak sok helyen vannak felázva a lábazat felől.
Mintha a szentély koszorúja meg lenne erősítve.