Bicske Körzeti Földhivatal
Református templom, klasszicista, 1833.
:
A település felett magas dombon álló, főhomlokzatával a település felé forduló, téglány alaprajzú, tört vonalú sisakos, egytornyos, hátsó homlokzatán melléktérrel bővített, csonkolt nyeregtetős vakolatlan kő épület.
Főhomlokzatának középtengelyében egyenes zázódású ajtó nyílik, felette íves fém előtető, felette lunetta. A falat a középrészt kifangsúlyozó, az ajtó két oldalán álló pilaszter tagolja, szintén kőből, vakolatlanul. Az oromfal-lezárás egyenes, sarkok felett egy-egy urna, a tetőteret a tengelyben álló téglány ablak nyitja meg. A haragemelet négy oldalán félköríves szemöldökzárású ablak nyílik, felettük órapárkánnyal keretezett óra látható. A tornyot fémlemez fedésű tört vonalú sisak zárja.
A négy tengelyes jobb oldalhomlokzat második engelyében nyíló ajtó és előtető kialakítása a főhomlokzaton látottal megegyezik. Az első és harmadik tengelyben magas parapettel lunetta nyílik, a negyedik tengelyben alacsony parapetű, sugarában kisebb lunettát látunk.
A bal oldalhomlokzaton hasonló módon két nagy és egy kisebb lunetta nyílik.
A hátsó homlokzathoz tengelyben négyzet alapú, alacsonyabb épületrész csatlakozik, fedélszéke kontyolt félnyereg.

2017.06.11 14:31 tebali állapot: 5 - koordináta: N 47° 24,278' E 18° 37,798' - pont: 53

Az épület állapota jó, bár a torony vakolatán vannak apróbb hiányosságok. A templomtesten nem fedezhető fel semminemű hiba, de ez főleg a csupasz falazásnak tudható be: vakolat híján csak a nyers kövek ill. téglák látszanak csak.

Bár a második jelentésben már jelezték, de azért én is megteszem:
a térképen szereplő koordináták a róm.kat. templomra utalnak (azaz hibásak).