Kégl-kastély és parkja

helyrajzi szám:
20145/2, 20149/2 <span class="gray">(környezet: 20148/1, 20145/1, 20142/2, 20145/3, 20149/4, 20150, 20149/1, 20146)</span>
14827
Volt Kégl-kastély, neoreneszánsz, 1878. Tervezte Hauszmann Alajos.
külső leírás:
Külső: A Csalapuszta mellet emelkedő domb aljában, szabadon álló, szabálytalan U alaprajzú, keleti court d`honneur-ös kialakítású, jórészt egyemeletes, historizáló kastélyépület és melléképületei.
A kastély tömegformálás szempontjából szabályos U alaprajzú keleti részből, s az ehhez nyugatról csatlakozó három pavilonból: az északi, kétemeletes toronyból, a hozzá kapcsolódó egyemeletes részből, a déli sarkon álló erkélyes pavilonból, s az utóbbi kettőt összekötő portikuszból áll.
Az egész épületen végigfut a lábazati párkány, a földszinti vállpárkány, mindkét szint könyöklőpárkánya, a tagozott, háromrészes övpárkány, s a háromrészes, fogrovatos, konzolsoros főpárkány. Az épület sarkain, s a különböző rizalitok, tornyok sarkain armírozás látható. Az alsó szint vakolt, az emeleti szintek nyerstégla falazatúak. Az U alaprajzú alapépület földszintje vízszintes vakolatsávozású, az itt ülő ablakok félkörzáródásúak, szalagkeretesek. Az emeleti ablakok itt egyenes záródáúak, tagozott szalagkeretesek, faltáblás mellvéddel, állókonzolos szemöldökkel.
Keleti homlokzata középrizalittal képzett, court d`honneur-ös kialakítású, 1+2+3+2+1 tengelyes. A középrizalit földszintjén toszkán oldalpillérekkel és középoszlopokkal, a falsíkon ezeknek megfelelő toszkán pilaszterekkel képzett portikusz áll, e mögött nyílik a félkörzáródású, vállpárkányos kapu, eredeti kapuszárnyakkal.
Északi oldalhomlokzata négytengelyes alapépületi részből, s az ehhez nyugaton kapcsolódó toronyból áll.
A torony mindkét homlokzata félkörzáródású ablakokkal áttört, melyek száma felfelé, a súly könnyítése céljából is, nő. Keretezésük felfelé egyre egyszerűsödik: a földszinti egy ablakot szalagkeret és pilaszterek, az első emelet egy ablakát szalagkeret és mellvéd, a második emelet ikerablakát szalagkeret övezi, míg a felső szint hármas ablaka keretezetlen. A torony sisakjához ferde fiatornyok kapcsolódnak.
A nyugati, kerti homlokzat torony melletti pavilonja a földszinten három, megszokott típusú ablaktengelyből áll. Emeleti félkörzáródású ikerablakait ión pilaszterek keretezik, előttük ballusztrádos erkély. A pavilon tetején elhelyezkedő tört timpanonból emelkedő, szegmensíves timpanonnal záródó aediculás oromzat, s a mögötte futó ballusztrád visszavezeti a torony magasába tévedt tekintetet az alacsonyabb részekhez.
Az alapépület öt tengelye és félkörzáródású bejárata előtt futó, klasszikus jellegű, toszkán rendű, oszlopos-gerendás portikusz, illetve tetején ballusztrádos erkély vezet a délnyugati sarokpavilonhoz. Ennek alsó szintje előtt a nyolcszög öt oldalával záródó, félkörzáródású ablakokkal áttört kiszögelés áll. Ennek tetején ballusztrádos erkélyére félkörzáródású ikerajtó nyílik. A pavilon főpárkánya fölött a ballusztrádos attikához volutákkal kapcsolt, kettős nyílású, tört timpanonos aedicula áll.
Déli oldalhomlokzata az alapépület négytengelyes részéből, s a sarokpavilon ikerablakokkal áttört déli falából áll.
Különböző tetőszerkezetek, palafedés.
A kastély előtti füves parteren 1900 körüli medence roncsai állnak.
A kastélytől északra a kastéllyal rokonítható elemekkel alakított épület, a bejáratot is ellenőrző gazdasági épület áll.
A kastélyparkban számos újabb épület között korabeli kocsiszín, majorsági épület áll.
A kastélytól délnyugatra a parkban szétszórt faragott kövek.

Belső: A keleti bejárat vakárkádos falú előtérbe vezet. Innen jobbra nyílik az egyterű, háromkarú lépcsőház, mely az emeleten öntöttvas oszlopok támasztotta, finoman képzett párkányú loggiára vezet.
A földszint síkfödémes, helyenként poroszsüvegboltozatos lefedésű, körbejárható teremsorral alakított. Nyomokban felbukkan az eredeti terrazzo. Az első emelet hasonló rendszerű, síkfödémes lefedésű. Az emelet vastag gerendás födéme számos helyen beszakadt, s ez az épület pusztulását vetíti elő.
Az egész épület alatt pince húzódik. A különböző helyiségek a dongaboltozatos keleti pincefolyosóról közelíthetőek meg, a nyugati, illetve a folyosó végén, az északi oldalon fekszenek, poroszsüvegboltozattal, donga-, és csehsüvegboltozattal fedettek.
A pincefolyosóról nyíló, középen elhelyezkedő helyiségben alátámasztás nélküli körlépcső vezet az emeletekre, kovácsoltvas korláttal.

2018.01.20 15:13 kittif állapot: 3 - koordináta: N 47° 13,790' E 18° 29,720' - pont: 25

A tulajdonos megengedte, hogy körbesétáljam, de bemenni nem engednek. Körbe van kerítve, mert az erkélyekről hullanak a beton elemek. (Röstellem, de elfelejtettem a GPS fotót)

présház, pince (2.833 km)
présház, pince (2.923 km)