Megújulásunk támogatója:  

Római polgárváros maradványainak együttese

azonosító:
392
törzsszám:
15222
szélesség (lat):
N 47° 33,797'
hosszúság (lon):
E 19° 2,935'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Régészeti emlék
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
EGYÉB ÉPÍTMÉNY
eredeti főtípus:
egyéb
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
19343/8, 23152/45
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Az Aquincumi római polgárváros részben feltárt maradványainak együttese. (A HÉV-től keletre, az esztergomi vasúttól délre eső terület, a HÉV-től nyugatra, az esztergomi vasúttól délre eső terület, a HÉV-től nyugatra, az esztergomi vasúttól északra es

Állapotjelentések

2021.04.01 10:27 klo állapot: 4 - pont: 27

A romterület a járvány miatt zárva van. Rendezett a maradványok környezete, azonban az időjárás miatti károsodás a felfalazásoknál sok helyütt jelentős.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.


Kapcsolódó cikkek a Magazinban

Több mint két hónapos kényszerszünet után kinyitott a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának régészeti parkja. A szombati nyitást hagyományőrzők tették emlékezetessé.
Idén a Floralia már pénteken, május 10-én, elkezdődött, ugyanis ezen a napon ünnepelte az Aquincumi Múzeum megnyitásának 125. évfordulóját.
Bár a római császárkorban egy héten át tartott a megünneplése, az Aquincumi Múzeumban egy napig tart majd. Nem lesznek gladiátorjátékok, nagy ivászat sem, cserébe a gyerekek is jól fognak szórakozni.


Kapcsolódó Légből kapott képek

Az aquincumi polgárváros romterülete a legnagyobb összefüggő római kori bemutatott településmaradvány Itálián kívül. A régészeti park ezúttal burjánzóbb növényzettel látható.
Az aquincumi polgárváros teljes területének még csak egy részét tárták fel, szerencsére jókora beépítetlen része található a Szentendrei út nyugati oldalán is. A feltárt terület bemutatására múzeum létrehozásáról még 1887-ben határozott Budapest Főváros Tanácsa. Az aquincumi "romváros" egyébként a legnagyobb Itálián kívüli római kori romterület Európában. A polgárvárostól délre terült el a katonaváros, a településegyüttes lakóinak a száma fénykorában tízezres nagyságrendű lehetett.