Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
3905
törzsszám:
10843
szélesség (lat):
N 47° 11,544'
hosszúság (lon):
E 18° 24,518'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
270
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, kétemeletes, eklektikus.
:
Két utca által határolt területen, beépítésben álló, , szabálytalan négyszög alaprajzú, háromszintes, cseréptetős eklektikus stílusú épülettömb, kis belső udvarral. A nyugati oldalához kétszintes épületet emeltek.
A Fő utca felöli homlokzat háromtengelyes, kis kiülésű középrizalittal, változó kiosztású ablak- és ajtónyílásokkal és keretezésekkel.
A mellékutcai szélesebb homlokzat hattengelyes, a nyugati traktusa három tengely szélességben kissé előrelép a homlokzat síkjából, keleti első tengelye, vakablakos.
A lábazat a fő- és mellékutca három-három tengely szélességében azonos magasságú, a kiugró nyugati szakasz mentén magasabb. Az épület homlokzatait körbefutó, teljes övpárkány és konzoltagos teljes főpárkányzat zárja, amelyek ritmikusan követik a homlokzatok felületi síkját. Az alsó szint falsávokkal tagolt, eltérő nagyságú ablaknyílásai szegmentívesek, a lábazat mentén egyenes záradékú szellőzők nyílnak. A felső szinteket a sarkok mentén falsávok tagolják, középmagasságukban kis párkányzatokba foglalt, barokkizált kagylódíszes pajzsok díszítik. A tengelyekben álló ablakok a középső szinten egyenes záradékúak, felül félköríves lezárásúak. A párosan kapcsolt szélső-, illetve a középtengelyben álló ablakokat változatos kiképzésű, tört vonalú szemöldök- és könyöklőpárkány keretezi, helyenként konzoltagokkal, mezőikben ornamnetális és figurális díszekkel.
A főpárkányzat konzoltagos frízében laposan elnyúló kis nyílásokkal.
A mellékutcai homlokzat változó keretelésű nyílászáradékai alul szegmentívesek, felül egyenes záradékúak könyöklőkkel, szemöldök párkányzatokkal tagoltak, mezőikben tükrös és konzoltagokkal. A két vakablak stukkókal keretezett, kagylómotívumos.

Állapotjelentések

2010.10.07 14:30 Patikus állapot: 4 - pont: 6

A lábazatot kivéve jó állapotú az épület.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.