Királykút, lakóház

Ún. Királykút, szabadon álló egyemeletes lakóház és kútház, copf, 1790 körül. Lakóház és könyvtár.
:
Téren szabadon álló, H alaprajzú, tömbszerű, kétszintes, cseréphéjazatos manzárdtetős lakóház, a déli homlokzatának keleti végén kúttal. Sarokrizalitjai egytengelyesek, az északi és déli homlokzatokon mindkét szinten vakablakokkal, kivétel a kútnál. Az északi homlokzat négytengelyes, a keleti és nyugati háromtengelyes, keleten előtetős szélfogóval, benne a kút szivattyúkarjával, egyenes záródású bejárattal, második tengelyében vakablakokkal. A déli homlokzat négytengelyes, második tengelyének íves záródású, kőkertes kapuja felett kis kiülésű párkányzattal.
A homlokzat síkjától hátraléptetett mezőkben álló valamennyi nyílása egyenes záródású, a földszinti ablakok táblázatos, sarkain cseppdíszes szemöldökmezősek az kapcsolódnak az osztópárkányhoz, az emeleti ablakok könyöklői alatt táblás köténymezőkkel.
A tengelyeket kis kiülésű falsávok keretezik, tábladíszítésük sarkain kör alakú díszekkel.
A lábazat azonos magasságban fut végig, követi a tagozatokat is, a homlokzatot erős kiülésű főpárkány zárja.
A déli és északi homlokzat középső tengelyeinél elmarad az osztópárkány, és a tengelyek között három-három mélyített falmező húzódik.
A falikút négyzetes talapzaton áll, kettős íves és csúcsíves oromzattal záródik.

2017.11.15 10:50 Zerind állapot: 5 - pont: 26

A körülbelül 227 éves, copf stílusú emlékház továbbra is jó állapotú. Környezete azonban nem túl műemlékies.