Romkert

Rom
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
rövid leírás:
Romkert, kőtár és Szt. István-mauzóleum. A Szt. István-bazilika alapfalai, faragványai és egyéb középkori faragott kőanyag. Szt. István-szarkofág.
:
A romkert utcák, terek, épületek, falak által határolt téglányalaprajzú részben füves és részben burkolt járófelületű területen fekszik. Nagyrészt középkori eredetű épületek alap és lábazati falainak részleteivel és faragványainak töredékeivel.
Az É-i és K-i oldalról határolt téglafalazású, fülketagos fal és árkádíves épületrészei, részben az egykori belső várfalhoz kapcsolva, ugyancsak árkádíves, de magasabb épületrészek kapcsolódásával; stilizált ablakos és árkádos mauzóleummal, háromárkádos kapuval.
A fülketagos és árkádos épületrészek faragványtöredékek védelmét szolgálják.
D-i oldalon végig, emelt vasbetonpilléres alátámasztású rámpa húzódik, zártfalú és vasmellvédes korláttal. Járófelülete kőburkolatos. A rámpa lefedi az egykori középkori épületrészek töredékeinek jelentős részét. A rámpa pillértagjai helyenként az eredeti falmaradványokból indulnak ki, amelyekbe bevésték. A rámpa Ny-i szakasza alatt, két nagyobb terem húzódik, itt a nagyméretű torony alapfalait és pilléreit fedi le. A bazilika hajó részét délről konzolokon álló, szegmentíves vasszerkezetű világító műanyagalapú tetőzet fedi. A félköríves szentélyrésze fedetlen maradt.

A romokat a lehetőségekhez mérten szépen és rendezetten mutatják be, nekem változatlanul tetszik a romkert.