Fekete Sas patika

egészségügyi és szociális épület
gyógyszertár
rövid leírás:
Lakások és múzeum, egykori Fekete Sas patika, barokk, 18. sz. Átalakítva. A patika berendezése rokokó, 18. sz.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, egyemeletes, L alaprajzú, barokk patika és lakóépület.
Külső:
Utcai homlokzata három tengelyes, tagozott övpárkány osztja, háromrészes, rozettadíszes függőlemezű főpárkány zárja. A földszint falsíkja vízszintes vakolatsávozású.
Földszinti nyílásai (két ablak között nyílik jelenleg az ajtó) közül a jobb oldali kettő eredeti formáját mutatja, a bal oldali helyreállított. A nyílások vörösmárvány kereteinek tört-íves záradékán fonat- és zárókődísz, szárkövén rombuszminta és cseppdíszek.
Emeleti ablakai félkörzáródásúak, tükrös mellvéddel, állókonzolos szemöldökkel.
Hosszú udvari homlokzata előtt szima profilú konzolokon nyugvó függőfolyosó, kovácsoltvas korláttal.
Nyeregtető, cserépfedés.
Belső:
A bejárat után jobbra teresedő szoba kétszakaszos hevederes csehsüvegboltozattal fedett, egyszerű barokk festéssel. A szomszédos helyiség hasonló fedésű, melyhez donga- és teknőboltozatos mellékterek kapcsolódnak.
A patika első helyiségének falánál körben barokk gyógyszeres tálalószekrény áll, melynek faragása Baumgartner Bernát vezetésével történt 1758-ban. A polcos állványokból álló szekrényeket bojtdíszes, ajtók felett is átívelő törtíves párkány fogja össze. A polcokon eredeti jezsuita tégelyek, fatégelyek, 1774 utáni, fekete sassal díszített tégelyek sorakoznak.
A középen álló tárasztal empire stílusú, az U alakú szekrény két végén Hügieia és Panakeia, Aszklépiosz gyógyítás-isten lányainak aranyozott faszobra.
A másik szoba fiókos gyógyszertartó szekrénye valószínűleg a kőszegi Codelli József alkotása 1740-47-ből. Az itt található prés és rézmozsár 1752-ből való.

Belső képek.
A belépőjegy olcsó, mindent elmesélnek és megmutatnak.