Zichy-Hadick kastély és parkja

rövid leírás:
Volt Zichy-Hadick-kastély, klasszicista, 1821. Dísztermében architektonikus festés, klasszicista, 1820 körül. (A Taurus Gumiipari Vállalat oktató-továbbképző központja.) Parkja védett.

2017.01.26 13:31 kittif állapot: 3 - koordináta: N 47° 7,145' E 18° 34,461' - pont: 43

A kastély továbbra is zárva van, nem látogatható. Erre angolul és németül is tábla hívja fel a figyelmet a kapun. A csengő azóta már nem működik.
Az épület kívülről jó állapotúnak tűnik. A park rendezetlen, a tó sincs rendben tartva. A helyiek szerint a kastély belül lelakott, üres. Látszólag semmilyen munkálat nem folyik a kastélyban/kastély körül. Kutyás őr őrzi a területet.

Kapcsolódó Légből kapott képek

Klasszicista stílusban épült, az 1820-as évek legelején. A második világháborút követően több célra is használták, például kastélyszállodaként is funkcionált. Az 1980-as években, korhű stílusban helyreállított kastély római termét a székesfehérvári Pilch Ferenc seccói díszítik (1820-as évek). Az épület kastélyszállóként muködik. A Hadik-kastély értékei - hazai kastélyaink kincseihez, berendezési tárgyaihoz hasonlóan - a második világháború zűrzavarában szétszóródtak, a német és szovjet frontharcosok birtokába kerültek. Sok minden elenyészett, az értékeknek csupán egy kisebb része került múzeumokba. Ezért is számottevő az a lelet, amit 1976-ban találtak a seregélyesi kastély parkjában. Mintegy félezer tárgyat rejtett a vaskazetta és a faláda, amely ekkor egy fa kivágása során került elő. A lelet ezüst és aranyozott ezüst evőeszközökből, ezüstedényekből állt, és számos apró tárgyat, medalionokat, dobozkákat, tarsolyokat és ékszereket is tartalmazott. A tárgyak között XIX. századi és antik darabok is vannak, de nagyobb részük a XX. század elejéről származik. A lelet a székesfehérvári Szent István Király Múzeum tulajdonában van, ahol időnként kiállításra kerül.