Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély és parkja

rövid leírás:
Amadé-Bajzáth-Pappenheim-(Károlyi)-kastély. Barokk eredetű, átépítve klasszicista, majd 1907-ben neobarokk stílusban. A belsőben rokokó és klasszicista falképek. Parkja védett.

2014.06.07 11:00 janos.egresi állapot: 3 - koordináta: N 47° 14,349' E 18° 17,596' - egyéb

Iszkaszentgyörgyön lévő Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély a Magyar Állam kizárólagos tulajdonában van (el nem idegeníthető) kastélyról van szó, melyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezel. Bérbe vette a finn származású Ari Santeri Kupsus lovag, a konstrukció csodás. Állami tulajdon, a MNV kezeli, újítja fel (állami és Uniós pénzből), lakják, használják, óvják (magán bérleményként), azaz a hasznosítása is megoldott, hiszen a legrosszabb megoldás, ha nem lakják, nem használják, mert ekkor jobban pusztul. Az államnak nem kell gondoskodnia a hasznosításról (ez egy jelentős feladat lenne, nem kevés pénz lenne). A bérlő adja a kastélyba a kultúrát, berendezi, bebútorozza, használja (lakja), és a látogatóknak bemutatja. Így minden együtt teljesül ahhoz, hogy a kastély fennmaradjon, és látogatható maradjon!
A kastély együttesből a kiskastélyt a helyi iskola használja, állaga, külsőleg felújításra szorulna, a gyermekszárny-lovarda rész lepusztult, nem használják, a nagykastélyt használja a lovag, külsőleg rendben, tetőzete rendben, belső terek rendben, felújítása folyamatos, berendezve, hiszen lakja a bérlő.

utcakép (0.297 km)
Együttes (0.761 km)