Kastély

Sárbogárd Körzeti Földhivatal
Kastély, késő barokk eredetű, átalakítva. Tervezte Hübner Jenő.

A kis településre, Vámpusztára érve rövid autózás után feltűnik a Strasszer-kastély egy kis emelkedő tetején. Még ilyen lepusztult állapotában is lenyűgöző látványt nyújt ahogy a házak fölé tornyosul. Ugyanakkor szívbemarkoló is.

Elkeserítő állapotban van az épület. A nyílászárók teljesen hiányoznak, a tető beázik. Szép kapu van, lelakatolva, bár kerítés nincs hozzá. Belül több helységben a födém omladozik, életveszélyessé téve a behatolást. A kastély a homlokzat felől gyakorlatilag megközelíthetetlen a növényzettől.

Fénykorában gyönyörű épület lehetett. Mostanára minden értéke a festői kilátás, és a múltja. Lassan a falat alkotó téglák is kezdenek új gazdára találni. Valószínűleg még egy tél, és az épület az összeomlás szélére kerül.