Lakóház; tájház

Lakóház, népi, 19. sz. eleje. Tájház.
:
A község végefelé, fésűs beépítésű utcában, lakóházak között, oldalhatáron, pici kis előkerttel települt. Magja 3 sejtes egyszerű parasztház volt, füstös konyhával. A toldással kétlakásossá lett. Valószínű, hogy az oldaltornác akkor épült a régi ház elé is, és egészen biztos, hogy konyhája akkor kapott szabadkéményes füstelvezetést. Az utcai szoba és a konyha közötti ajtót már a XX. sz.-ban vágták. A falak kőből épültek, sárba rakva, az oromfalak vályogtéglából. Utcai homlokzatát sima sávok osztják. Egyetlen pallótokos, zsalus ablak nyílik erre, az oldaltornác vége ívesen zárul. Az oszlopfalon kis padláslukak. Az udvari hosszfal szabálytalan lágy törésvonalával, paraszti primitívségű, súlyos, íves oromfalával a táj régi építésének ritka szép őrzője. Nádtetőjét 2 nagy padlásablak és 2 míves, szép kéményfej élénkíti. Valószínűbb, hogy nem a ház régi kéményeinek visszaépítése, hanem más házról áthozott formák. Elöl a telekhatáron léckerítés fut végig, benne gyalog- és kocsikapu ugyancsak lécből.

A szép régi népi lakóház épülete aránylag jó állapotban van, de jelenleg nincs használatban. Kissé gondozatlan. A tornás oszlopainak a lábazati részein sérült vakolat részek vannak. Az udvari rész is kopár, elhanyagolt.