Károlyi-kastély és parkja

Mór Körzeti Földhivatal
Volt Károlyi-kastély, késő klasszicista, 1844. Tervezte: E. Heinrich Koch.
:
A község szélén enyhe emelkedésen, parkban álló, "U" alaprajzú, cour d' honneur-ös elrendezésű klasszicista kastély.
Egyemeletes főszárnyának a park felé néző homlokzata 4+3+4 tengelyes, a díszudvar felé 4+1+3+1+4 tengelyes és előredomborodó.
Oldalszárnyai földszintesek, dór oszlopos nyitott folyósóval, végeiken emeletes 1+3+1 tengelyes záróépülettel.
A nyugati oldalszárnyon a kápolna fölött torony, melynek eredetileg volt négy fiatornya és balusztrádos mellvédje, jelenleg hiányzik.
A délkeleti sarkon öt tengely szélességű díszes öntöttvas veranda, előtte kőbalusztrádos parterre.

2014.04.18 12:00 janos.egresi állapot: 5 - egyéb

A kastély teljes felújítása megtörtént (külső, belső). Az "Ybl lépcső" helyreállítása is kész. Az Ybl bicentenárium alkalmából "Ybl - lépcsők körül" c. kiállítás került megnyitásra, a kiállítás 2014.05.15-ig látogatható.

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban az Ybl Bicentenárium keretében az Ybl Miklós nevét viselő csodálatos falépcső (amely feltételezések szerint Ybl tervei alapján épült, az általa kedvelt felülvilágító alkalmazása miatt, az épületet ugyanis Heinrich Koch tervezte) kapcsán a Károlyi József Alapítvány bemutatja az Ybl Miklós által tervezett lépcsők fotókiállítását, emellett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének vezetője, Krähling János jóvoltából megtekinthetők a tanszék hallgatói által készített makettek is, amelyek Ybl-épületeket jelenítenek meg.
A kastély újonnan felújított épületében, amely számos viszontagságot élt túl, néhány híres, lépcsők által ihletett vers egészíti ki a kiállítást.

A kiállítás anyaga Dr Krähling János, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének vezetője támogatásával Dr. Gyetvainé Balogh Ágnes hallgatóinak makettjeiből, valamint Ybl-épületek lépcsőinek fotóiból került összeállításra.

A kiállítást megnyitották:
Dr. Fejérdy Tamás, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága főtitkára, a Történeti Települések Bizottságának elnöke és Károlyi György, a rendezvény házigazdája.