Szent Orbán-szobor

Plasztika
szobor
Bicske Körzeti Földhivatal
Szt. Orbán-szobor.
:
Az úttól mintegy 8-10 méterre, szőlős mellett talapzaton álló szobor. A mintegy 140 cm magas talapzat anyaga műkő, homlokfalán vörösmészkő táblán szőlővesszőből képzett tondóban olvashatatlanná erodált feliratot látunk. A szobor anyaga mészkő. Erodált, feketedett, jobb keze hiányzik. A szobrot a '80-as évek elején újították fel.

2010.03.13 13:08 Bamby állapot: 5 - koordináta: N 47° 26,446' E 18° 42,155' - pont: 15

Az előző jelentés téves. Sajnos a településen is félreérthető információkkal találkozhat a látogató: jelzi ugyan tábla a Szent Orbán szoborhoz vezető utat, azonban nem a műemlékhez kalauzol, hanem az Öreghegyen lévő másik Szent Orbán szoborhoz.
A Vérti szőlőknél található védett szobrot 2002-ben újították fel, a meglehetősen feltűnő helyen lévő tábla tanúbizonysága szerint a Hungarovin Rt jóvoltából. A szobor egyébként jó állapotban van, környezete is viszonylag rendezett.

"I. Orbán pápa születésének ideje ismeretlen, 222.-ben I. Callixtus halála után választották a római gyülekezet püspökévé, és tisztségét nyolc évig viselte. Ez az időpont nagyjából meg is felel a legendában jelöltnek. Ugyanebben az évben koronázták császárrá a legendában szintén szereplő Alexander Severust, aki a kereszténységet nem üldözte, s bár törvényi helyzetük nem változott de lényegében a keresztények ez időben teljes háborítatlanságot élveztek.
Orbán munkásságáról szinte semmit sem tudunk, nem ismerjük halálának körülményeit sem, de a békés korszakból következően valószínűleg természetes halállal hunyt el. A Jacobus de Vorangine gyűjteményében szereplő legenda, finoman szólva tehát nem tükrözi hűen a történelmi valóságot. A legenda szerint Almachius a város kegyetlen bírája kínozta, üldözte a híveket, ő fejezteti le Szent Ceciliát, majd Orbán pápát és társait elfogatja, megvereti, tömlöcbe veti, ahol Orbán még megkeresztel három polgárt és a börtönőrt, majd miután megtagadják az áldozat bemutatását őket is kivégzik. Ám az epilógusban a kegyetlenkedők is elnyerik méltó büntetésüket.
A középkori hagyomány szerint Ő rendelte el, hogy a mise áldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék, ezért kehellyel, vagy szőlőfürttel szokták ábrázolni Részben ezért is választották a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusuknak.
Az Orbán napja körül elhűvösödő időjárás az épp virágzó szőlőnek ártalmára szokott lenni, a szegedi öreg parasztok szokták tréfásan mondogatni : azt is agyon kellett volna ütni aki Orbánt betette a kalendáriumba.
Az országban szőlő hegyeken sok sok helyen találkozhatunk szobrával, de templomot és kápolnát is szenteltek tiszteletére. Ha Orbán megvédte a termést a fagytól borral vendégelték meg a gazdák. Ha fagykáruk lett kikapott a szobor, bizony bizony megvesszőzték."
Forrás:borissza.eu