Bicske Körzeti Földhivatal
Római katolikus templom, késő barokk, 1814.
:
A település központjában az út fölé magasodó, terméskő mellvéddel megtámasztott, két lépcsősorral ellátott dombon É-NY - D-K-i tengellyel szabadon álló, homlokzati tornyos D-K-i főhomlokzatával az út felé forduló, egyenes szentélylezárású, nyeregtetős épület. Vakolt lábazata fölött az oldalhomlokzatokat faltükrök tagolják, a főhomlokzat magas talapzaton álló falpillérekkel többszörösen tagolt.

D-K-i (fő)homlokzata földszintjének oldalmezőiben üresen álló, félköríves lezárású, szalagkerettel díszített falfülkéket látunk. A középső mezőben mélyített faltükörben kőkeretes félköríves, egyszerű záróköves ajtó áll, felette szegmensíves szalagkeretes álablak, közepén körablak látható. Az erőteljes, összetett párkány felett a tetőtér szintjén egyenes vonalú oromfal zárja le a nyeregtetőt. Az oromfal két végén, a sarkokon díszes fedeles urna áll. A harangemeleten mind a négy oldalra köríves ablak nyílik, a sarkokon álló ion pilaszterek órapárkányt tartanak. A tornyot tört vonalú sisak zárja le.
D-NY-i és É-K-i oldalhomlokzatok 3+1 tengelyében szalagkeretes szegmensíves, illetve a szentélyrészen félkör ablakok nyílnak. É-Ny-i homlokzat D-i szakaszát két ökörszemablak töri át. A szentély tömegéhez mindkét oldalon alacsonyabb, félnyeregtetős tömegek csatlakoznak, melyeken téglány ablakok nyílnak.
A szentély egyenes lezárású, felette a tető kontyolt.

2010.03.13 13:57 Bamby állapot: 4 - pont: 5

A templomba bejutni nem lehet, a kapu zárva volt. Kívülről egy átlagos állapotú, átlagos építészeti értékeket hordozó műemlék épület. Körben vizesedik a lábazat és pereg a vakolat.