Kálvária szoborcsoport és Szent Vendel-szobor

Plasztika
szobor
Bicske Körzeti Földhivatal
Kálvária szoborcsoport és Szt. Vendel-szobor, 1779-1825.
:
A település fő útvonalánál, a Kálvária-dombon álló szoborcsoport, mely a domb alján álló, Szt Vendel szoborból, a dombra vezető emelkedő menti stációkból, a dombon lévő három keresztből áll.
A domb alján, a másfél méter magas kőkerítésen kívül, egy 170 cm magas barokk mészkő talapzaton kb ugyanolyan magas mészkő szobor áll. A szobor kezében vas pásztorbot, lábánál állatábrázolások. A talapzat méllyített tükrében "1779-1875" évszámpár olvasható. A szobrot és a talapzatát 2000-ben tisztították meg.
A 2000-ben felújított kálváriadombon álló stációkat 1950-es években megrongálták, helyreállításakor a stációk helye is bizonytalan volt. A kálvária elrendezésére jellemző, hogy a domb jobb alsó részéből induló stációsor a dombra fölérve körben megkerüli a feszületeket, majd jobb oldalon visszatér. A mintegy 150 cm magas mészkő pilléreket mozaikképek díszítik. A domb tetején kőtalapzaton alakos kőfeszületek állnak. A középső magasabb kereszt talapzatán vőrösmészkő feliratos tábla alatt az eredeti (olvashatatlanná erodált) felirat áll.

2009.06.01 13:19 klo állapot: 4 - koordináta: N 47° 26,613' E 18° 44,921' - pont: 3

A település frekventált helyén, gondozott állapotban van a műemlék. Sajnos itt-ott a kőanyag erősen pusztul (kerítőfal), talán már az állagmegóvás sem menti meg a régi véseteket.
A koo-t a Szent Vendel szobornál mértem.