Római katolikus templom, volt cisztercita templom

r.k. szerzetesrendi templom
Dunaújváros Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. volt cisztercita templom, barokk, 1779. Berendezés: oltárok, padok, szószék, sekrestye berendezés, késő barokk, 18. sz. vége.
:
A templom téren szabadon álló épület a homlokzat elé lépő órapárkányos, de óra nélküli, a hajóhoz ívesen csatlakozó toronnyal, a szentélyhez bal oldalról csatlakozó sekrestyével, félköríves záródású szentéllyel.
Az egyenes záródású, timpanonos szemöldökű bejárati kapu kivételével az épület nyílásai mind a két-két ablaktengelyes hajón, mind a tornyon kosáríves záródásúak, vakolt, zárókő-imitációval ellátott szalagkeretesek. A sárgára festett homlokzatokat fehérre festett lizénák és pilaszterek tagolják.
A templom előtt piedesztálon álló kereszt, rajta a megfeszített Jézussal (1857), felújítva 1999-ben.

2019.09.15 15:56 Zerind állapot: 4 - pont: 47

A vakolat- és festéshibák megvannak továbbra is, sőt, talán egy kicsit több is van, mint múltkor. De összességében nem mondható rossz állapotúnak.