Magyar ortodox templom

g.kel. templom
Csongrád
Szentes Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Magyar ortodox templom, copf, épült 1786-ban görög családok számára. A hajó síkmennyezetű, az ikonosztáz héttengelyes és háromszintes, igen kvalitásos.
:
Szabadon álló, egyhajós, főhomlokzat elé épített toronnyal.
A torony földszintjén középen kis kiemelkedő falsávban nyílik a kosáríves kapu, felette hasonló vakablakmező. A torony első emeletén 3, a törtíves oromfal fölé emelkedő részen 4 oldalon félköríves záródású ablakok.
Az emeletek párkánnyal elválasztva, a toronysarkokon lizénák. Körülfutó főpárkánya felett kettős íves oromfal a sarkokon volutákkal, az oromfal és a torony melletti homlokzat két oldalt sima.
Északi oldalán három kiemelkedő falsávban könyöklőpárkányos, fent tábladíszes, félköríves ablakok, déli oldalán a középső kisebb ablak, félköríves záróköves ajtó.
A hátralépő kosáríves szentély két oldalán 1-1, az előbbiekhez hasonló ablak, a hátfalon kis rézsűs ablak.
A tornyon törtvonalú sisak, a hajó fölött nyeregtető.

Valóban ez a templom nagyon rendben van. Dísze Szentes városának.