Megyeháza

közigazgatási épület
Szentes Körzeti Földhivatal
Volt megyeháza, ma irodák és levéltár, neoreneszánsz-eklektikus, épült 1883-ban.
:
Megközelítően négyzetes alaprajzú belső udvaros épület.
A Kossuth tér felé tekintő főhomlokzatán középen egyemeletes kiugró rizalit: földszintje kváderezett 3 árkáddal alátámasztott, emeletén a nagyterem 3 félköríves ablaka ion oszlopok között, a sarkokon oszlop pilaszter pár. Felette magas mellvédes párkányzaton attika, középen címer plasztikával.
A rizalit mellett 4-4 tengelyes oldalszárnyak: a földszint szintjén kváderes, az emeletválasztó párkány fölött végigfutó könyöklőpárkány, félkörívesen záródó aediculás ablakok, a sarkokon kettős kvádersor.
A Kossuth Lajos utcai homlokzat 21 tengelyes.
Középen öt, a sarkokon 1-1 tengelyes kis kiülésű kettős kváderezett sarkú rizalitok.
Az ablakok és a homlokzat kiképzés hasonló a főhomlokzatéhoz, a rizalitok között az emeleti ablakok (7) nem aediculásak, csak kváderezett keret fogja körbe.
Az udvari homlokzatokon keretezett zárköves, szegmensíves alakok, közöttük páros lizénasávok töltik ki a falfelületet.
A bal sarokban hengeres lépcsőház építmény, mellette boltíves kapu vezet ki a hátsó utcára. Az itteni homlokzat hasonló az eddigiekhez.

Kitűnő állapotú épület, de néhol kisebb vakolathiányos részek vannak rajta.