A református templom műemléki környezete

Terület
Műemléki környezet
Műemléki környezet
Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A református templom műemléki környezete. A Szabadság u. páratlan oldala az 57. sz. telektől a 89. sz.-ig, páros oldala a 48. sz.-tól a 60. sz.-ig, valamint a Dózsa György u. mindkét oldala teljes hosszában.

Február 3-án, amikor Zubogyban jártam, hirtelen elkezdett esni a havas eső. Mindössze 5 képet sikerült készítenem, ezért kiegészítettem a 2017. márciusában készültekkel (az utolsó előtti 5 kép), ami annak idején elmulasztottam jelentésben elküldeni.
A templom környezetét a harangtorony, a régi parókia szép kőtornácos épülete, a lelkészlak és imaház valamint egy szép barokk lejáratú pince alkotja.
A szoknyás fa harangtorony a templom déli oldala előtt áll, 11 m magas. A 18. században építettek, és még ebben az évszázadban felújították. 1985-ben javították utoljára.
120 kilós acélharangját Diósgyőrben készítették 1921-ben, a felirata: "Isten dicsőségére csináltatták a zubogyi ref. egyház hívei." A 110 kg-os, 60 cm-es harangot Hőnig Frigyes öntötte Aradon. Felirata: Páduai Szent Antal tiszteletére a tanyai lakosok."

A terület változatlanul nagyon szépen rendben tartott, gondozott. Állandó ápolását a falu közmunkásai végzik. A harangtorony ugyanúgy, mint a templom, jelentős felújítást igényel, de mindez ideig Demeterné Soltész Gabriella tiszteletes asszony pályázataira kedvező válasz nem érkezett.