Majtényi-kúria

Mezőkövesd Körzeti Földhivatal
Volt Majtényi-kúria, késő barokk, 18. sz. vége, klasszicista átalakításokkal.
:
Domboldalon, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregetetővel fedett lakóház, főhomlokzatán 2 tengelyes középrizalittal, udvari homlokzatán kosáríves tornáccal. Egykorú kerítésszakasz, részben egyidős melléképületek.

2011.05.10 11:47 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 47° 55,391' E 20° 37,895' - pont: 12

A kúria épülete szinte tökéletes állapotú, nagyon szépen fel van újítva (bár a templom felé eső hátsó falán vizesedő, hólyagzó vakolatú foltok látszanak). A hivatalban elmondták, hogy magántulajdonban van az épület, a tulajdonos újította fel, ám az eltelt évek alatt szépen lassan elfogyott a lelkesedés a bonyolult bürokráciai útvesztők végigjárása miatt, így most eladó az egész...
A vélhetően utólag felhúzott, csupabeton "melléképületek" elhagyatottak, rossz állapotúak, jó részüket talán maradéktalanul el is kellene innen távolítani, mert igen lerontják az összképet, hiszen közvetlenül a kúria épülete körül foglalják a helyet.